فصل دوم پادکست پیکان در سایت پادکست ایرانی با تغییر رویکرد منتشر شد. تو این فصل رفتیم سراغ تاریخ شفاهی صنعت خودرو و قصد داریم قسمت به قسمت درباره کارنامه های مدیران عامل ایران خودرو و سایپا بگیم.
در اپیزود نخست از فصل دوم رفتیم سراغ مدیرعامل جوان ایران خودرو یعنی آقای فرشاد مقیمی. نگاهی کردیم به عملکردش در ایران خودرو.
در اپیزود بعدی از عملکرد آقای سلیمانی، مدیرعامل سایپا براتون میگیم.
این اپیزود رو با عنوان «فرشاد مقیمی، سفیر جوان دولت در ایران خودرو» گوش کنید.
بسیاری به آقای مقیمی لقب جوان ترین مدیرعامل ایران خودرو رو میدن، البته که درسته ایشون در برابر بیشتر مدیران دولتی جوان محسوب میشه اما در تاریخ صنعت خودروی ایران، مدیران جوان دیگه ای نظیر منوچهر غروی، مهرداد بذرپاش و موسس ایران خودرو فعلی و ایران ناسیونال سابق یعنی مرحوم محمود خیامی هم وجود دارند.
از سوی دیگه حکایت انتصاب آقای مقیمی از اون جهت جذابه که ایشون در زمانی به ایران خودرو رفت که دولت در اوج شعارهای خصوصی سازی صنعت خودرو ایستاده بود اما با رفتن معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت به ایران خودرو مشخص شد که همه صحبت ها درباره خصوصی سازی صنعت خودرو از سوی دولتی ها همچنان شعاری بیش نیست.
گرچه واقع هنوز برای قضاوت فرشاد مقیمی و عملکردش در ایران خودرو بسیار زوده اما در همین مدت کم ایشون کاری رو انجام داده که بسیار سخت بوده. آقای مقیمی تونسته یک خودروی بی نام و نشون رو به مردم بفروشه و اصلا مشخص نیست که زمان تحویل این خودرو یعنی k132 به عمر مدیریت ایشون میرسه یا نه.
در هر صورت اگر بخوایم انصاف رو رعایت کنیم باید بگیم، فرشاد مقیمی در یکی از بدترین زمان های ممکن به ایران خودرو رفت و شاید اگر او در زمان بهتری سکاندار ایران خودرو میشد، می تونست کارنامه بهتری از خود بجا بذاره.
نویسنده و گوینده این اپیزود: عسل داداشلو
[…] اپیزود اول از فصل دوم پادکست پیکان، با عنوان «فرشاد مقیمی، سفیر جوان دولت در ایران خودرو» درباره نحوه مدیریت فرشاد مقیمی، مدیرعامل فعلی ایران […]